ontdek je haarporositeit

Het sleutelwoord? Porositeit. Dit is een populair onderwerp onder de vloggers, bloggers en vrouwen over de hele wereld. Sinds we meer en meer over haarstructuur weten, moeten haarverzorgingsmethoden voorzien van de hoogste standaarden.

Als je je haarporositeit nog niet weet, lees dan verder!

Porositeit – het is een van de anatomische eigenschappen van ons haar. Het is een indicatie voor de positie van de haarschubben. Porositeit kan laag, gemiddeld of hoog zijn; laag is het best, hoog is het slechtst. Als de haarschubben openen, wordt het haar gevoeliger, het uiterlijk verandert en we krijgen te maken met verschillende problemen.

We moeten het hebben over de structuur van het haar (in het kort), om meer te kunnen vertellen over de haarporositeit.

Haarstructuur

Elke haar (zelfs de kleinste) bestaat uit een wortel (onder de huid) en een stam. In haarzorg moeten voor de haarfollikels onder de huid zorgen. Nieuwe cellen (verantwoordelijk voor de haargroei) worden geboren in de follikels. Het haarzakje is onderdeel van de follikel, waar we iets meer over moeten weten. Het haarzakje is het enige levende deel in ons haar. Het is essentieel om dit goed te voeden en te hydrateren, om je haar gezond te houden.

Wat zit er boven de huid? De haarstam die verdeeld is in drie delen: de wortel, het middelste gedeelte en de punten. Daarom zeggen we dat we voor ons haar zorgen ‘van de wortels tot in de punten’. Het is echter belangrijker om een onderscheid te maken tussen de haarlagen. Dit geeft ons gedetailleerde informatie over haarporositeit.

De haarstam bestaat uit:

  • Merg – alleen in dik haar,
  • Cortex – gemaakt van keratine; beschermt het haar;
  • Cuticula – eeltig keratine in de vorm van schubben.

Het laatste gedeelte part – de cuticula– is de externe laag. Een enkele haar bestaat uit 7-10 transparante (niet altijd) haarschubben, die de buitenste laag opmaken. Ze zijn flexibel, zodat ze aan elkaar hechten; dicht of juist niet dicht.

De haarschubben reageren op de verandering van temperatuur of zuurgraad in de omgeving. Wat betekent dit? We kunnen ze openen door het haar uit te spoelen met warm water of het op te warmen met een föhn. Waarvoor? Voedingsstoffen van een haarolie of een ander product zullen gemakkelijker worden opgenomen in het haar. Het is belangrijk om te onthouden het haar uit te spoelen met koud water of azijn na elke behandeling (ook wassen). Uiteindelijk zullen de huidschubben sluiten, waardoor het haar glad wordt.

Wat is haarporositeit?

We kunnen spreken van een bepaalde porositeit als de schubben voor langere tijd in dezelfde positie blijven. Als we de schubben bewust openen of sluiten tijdens de behandeling, verandert dit niets aan de porositeit. De porositeit refereert naar de permanente conditie van onze externe laag huidschubben.

Haar kan drie types porositeit hebben:

  1.  Laag: haar van lage porositeit – de haarschubben hechten aan elkaar.
  2. Gemiddeld: haar van gemiddelde porositeit – de haarschubben zijn half open.
  3. Hoog: haar van hoge porositeit – de haarschubben zijn wijd open.

Waarom wil je de haarporositeit weten? Het antwoord is simpel: de haarconditie is afhankelijk van de porositeit. Haar met lage porositeit is het meest gezond, dus we streven naar een lagere porositeit in onze haarzorg. Dit haartype is echter moeilijk te stylen, en het duurt lang voordat het droog is. Haar met hoge porositeit aan de andere kant, is het meest zwak, beschadigd en uitgedroogd. Redenen hiervoor kunnen zijn: ongeschikte haarproducten, slechte weersomstandigheden en hittestylingbehandeling. Het derde type kan als normaal worden beschouwd, omdat het de meest voorkomende is. Dit betekent niet dat gemiddelde porositeit optimaal is. dit haartype heeft de neiging om kroezig, statisch en dof te worden, en snel uit te vallen.

Leuk feit! Wist je dat je van nature haar van hoge porositeit kan hebben? Het komt bijvoorbeeld vaak voor onder meiden met een donkere huid en kroezend haar. In dit geval betekent hoge porositeit niet per se schade; het is gewoon een van de karakteristieken.

Elk haartype heeft goede verzorging nodig. Het is essentieel om alle drie de haartypes te beschermen en te hydrateren. Sommige haartypes moeten worden voorzien van water, terwijl het bij andere genoeg is om het water vast te houden. Het doel is hetzelfde: bescherming, voeding en vocht zijn belangrijk in ieder haartype.

Hoe kan je je haarporositeit bepalen?

Naast bescherming en voedingsstoffen, hebben verschillende types porositeit haarverzorging nodig met verschillende effecten. Beschadigd haar moet worden gerepareerd; haar van gemiddelde porositeit moet glad en sterk gemaakt worden. Je kunt je haarporositeit bepalen door middel van een paar methodes:

  • bezoek een haarkliniek – ‘haardokter ’ – die een microscoop gebruikt om de porositeit van je haar precies te bepalen over de gehele lengte.
  • doe het thuis, door middel van een van de twee accurate thuismethodes: observeer je haar of voer een experiment uit. Bij de gemakkelijke manier kijk je goed naar je haar, en observeer je de visuele staat. Ook kun je een watertest uitvoeren: gooi een haar in een glas met schoon water – als de haar het water snel opneemt en naar de bodem zinkt, heeft het een hoge porositeit; als het langere tijd aan de oppervlakte drijft, heb je haar van lage porositeit.