haaroliën – belangrijke info

Wat weet je van haaroliebehandeling? Erg weinig, geloof me. Tegenwoordig worden Indische haaroliebehandelingen uitgevoerd door vrouwen van over de hele wereld. Leer meer over dit onderwerp, de keuze van een haarolie en oliemethodes, zodat je het op de juiste manier kunt doen!

Veel vrouwen weten niet dat haaroliën een schoonheidsbehandeling uit India is. We vragen ons af wie het heeft bedacht om een vettige olie aan te brengen in het haar. Indische vrouwen! Het was de enige manier om uitdroging te voorkomen. Olie en water mengen niet, dus als je de olie op het haar aanbrengt, wordt het water vastgehouden. Dit is hoe verzachtende middelen werken. Ze zijn extreem belangrijk in warme regio’s.

Tegenwoordig weten we dat haaroliën niet alleen beschermen. Ze bieden een variëteit aan gebruik, waardoor je ten minste één olie zou moeten hebben.

De effecten van het gebruik van natuurlijke haarolie:

 • aangevulde voedingsstoffen,
 • versterkte keratine haarstructuur,
 • verminderd waterverlies,
 • bescherming tegen uv-straling,
 • verrijking van de water-vetlaag in het haar,
 • verminderde haaruitval,
 • gecontroleerde talguitscheiding (niet langer vettig haar),
 • verzachting van irritaties,
 • herstel van de zuurgraad van de hoofdhuid,
 • boven alles, zacht en glanzend haar.

Natuurlijk bieden haaroliën nog meer voordelen. Twee dezelfde oliën bestaan niet! Ongeveer 150 oliën – gewonnen uit inheemse of exotische planten – worden gebruikt in de cosmetica. Elke haarolie heeft unieke eigenschappen en verhelpt verschillende problemen. De verschillen worden voornamelijk veroorzaakt door de samenstelling.

Waar bestaan natuurlijke oliën uit?

Net als alle plantaardige stoffen, bevatten ze vele, sterk geconcentreerde voedingsstoffen. Haarolie is een bron van vitaminen, mineralen en plantensterolen. Sommige oliën bevatten squalaan (ingrediënt van menselijk talg), wat het haar en de hoofdhuid positief beďnvloedt. Vetzuren spelen echter de meest belangrijke rol. Ze hebben twee functies. Ten eerste versterken ze de beschermende vetlaag van het haar. Ten tweede verbinden ze de schubben aan de buitenkant van het haar, wat leidt tot een lagere porositeit.

Oliën kunnen bestaan uit:

 • verzadigde vetzuren,
 • enkelvoudig onverzadigde vetzuren (omega-7 en omega-9),
 • meervoudig onverzadigde vetzuren (omega-3 en omega-6).

Interessant genoeg bevat elke haarolie alle drie de types vetzuren, maar in verschillende hoeveelheden. Sommige oliën hebben bijvoorbeeld meer omega-6 vetzuren. De samenstelling van vetzuren bepaalt voor welk haartype de olie het meest geschikt is.

Hoe kies je de juiste haarolie?

Laten we teruggaan naar de haarporositeit, omdat dit de sleutel is bij het kiezen van oliën. Effectieve haaroliebehandeling houdt in dat je een olie kiest die bij je haar past. Verzadigde oliën hebben de kleinste deeltjes, zodat ze kunnen doordringen in de hechte schubbenlaag. Grote deeltjes zouden in dit geval het haar verzwaren, maar ze werken wel bij haar met hoge porositeit, dat versterking en verdichting van de schubben nodig heeft:

 • Haar met lage porositeit + Oliën met verzadigde vetzuren
 • Haar met gemiddelde porositeit + Oliën met omega-7 en omega-9 vetzuren
 • Haar met hoge porositeit + Oliën met omega-3 en omega-6 vetzuren

Haaroliën – wat is het?

Het is een van de meest effectieve haarzorgmethodes. Het grootste pluspunt is de natuurlijkheid. Haaroliën verzekert een harmonische zorg, die perfect aansluit bij de natuurlijke levenscyclus van het haar, en aan de benodigdheden kan voorzien. Hoewel er niet één definitie is van haaroliën, weten we dat het bestaat uit het aanbrengen van een olie op het haar en de hoofdhuid. De taak van de olie is het verbeteren van je haarconditie. Het werkt als een uitstekende vervanging voor andere haarzorgproducten.

Onthoud ! Als je wilt profiteren van zichtbare resultaten, moet je zowel je haar als je hoofdhuid oliën, want het meest belangrijke gedeelte van ons haar – een zakje dat voedingsstoffen nodig heeft – bevindt zich onder de huid. Zoek naar oliën die vrij zijn van siliconen en parabenen, waardoor ze geschikt zijn voor hoofdhuidbehandeling. Op deze manier kun je volledige haarzorg uitvoeren.

Oliën kunnen op verschillende manieren worden aangebracht. Daarom moeten we, na het kiezen van een olie die perfect past bij ons haartype, wat tijd besteden aan het uitkiezen van de beste oliemethode. Elke methode geeft een andere werking. De tijd die je eraan moet besteden, kan ook verschillen.

Haaroliemethodes:

 1. Droog haaroliën – als je de olie aanbrengt zonder het haar nat te maken, of na het föhnen.
 2. Nat haaroliën – als je de olie aanbrengt op vochtig of handdoekdroog haar.
 3. Hete oliebehandeling – als je de olie voorzichtig verhit voor het aanbrengen.
 4. In een bak – als je een kleine hoeveelheid olie mengt met water en het haar laat weken in dit mengsel.

Er zijn natuurlijk meer haaroliemethodes dan bovengenoemde. Natuurlijke oliën hebben een ander voordeel. Ze kunnen vóór of na het wassen worden aangebracht. We kunnen de olie de hele nacht laten zitten, of het gedurende de dag aanbrengen voor gladde, glanzende lokken. Oliën van het haar en de hoofdhuid geeft eindeloze mogelijkheden voor de applicatie;